VÄLJ RÄTT VINTERDÄCK TILL DIN SUZUKI

Dubbat eller dubbfritt? Här hjälper vi dig att välja rätt däck till din Suzuki.

Suzuki_GBG_vinterdack.jpg

Goda råd om ditt däckval

Allmänt kan man säga att skillnaden mellan de dubbade och de dubbfria vinterdäcken från premiumtillverkarna minskat under senare år, de dubbade vinterdäcken har blivit tystare och de dubbfria utvecklade för nordiska vinterförhållanden har fått bättre grepp på snö- och isbelagda vägar. 

Frågor som underlättar valet är hur mycket man kör på olika underlag som is, snö, våta och torra vägbanor. Kör man framförallt på vinterväg är det självklara valet oftast dubbade vinterdäck. I de norra delarna av landet är det också framförallt dubbade vinterdäck som säljs. Kör man däremot mest på torra och våta vägbanor är ett dubbfritt vinterdäck kanske ett bättre alternativ om man samtidigt också tar det mer försiktigt när man kör på is och hårt packad snö.

Oavsett val av vinterdäck kräver vinterns väglag anpassad hastighet och körstil, en mer erfaren och skicklig förare har bättre förutsättningar att hantera ett dubbfritt vinterdäck på svåra underlag. Är bilen äldre har den kanske inte säkerhetsutrustning som ABS-bromsar och antisladdsystem vilket också medför större risker vintertid och ett säkrare val kan då vara ett dubbat däck.

 

Bästa valet baserat på underlag

Is och hårt packad snö. Här är det framförallt dubben som skapar både drag- och bromsförmåga. 

Nysnö och lös snö. Här fungerar både dubbade och dubbfria vinterdäck lika bra.

Bara och våta vägbanor. Här har de dubbfria vinterdäcken en fördel. 

 

Andra skillnader, fördelar och nackdelar

Ljudnivå. Även om de senaste generationerna av dubbade vinterdäck blivit tystare så är ett dubbfritt påtagligt tystare på snö- och isfria vägar. På snö och is är det ingen skillnad.  

Skifte från sommar- till vinterdäck. Många väntar in i det sista med skiftet. Den första halkan kommer oftast oförutsedd. Här har dubbfria vinterdäck fördelen att de kan monteras i god tid innan risk för halka och även avmonteras senare. Dubbarna slits relativt snabbt och orsakar en högre ljudnivå vid körning på barmark. 

Lagstiftning. Några kommuner har inför förbud mot dubbade vinterdäck på vissa genomfartsgator vilket också kan påverka valet.